Om seminaret
LAR behandling i Norge er for mange en langvarig behandling og en behandling pasientene blir eldre i.
LAR pasienter er som andre pasienter; de har ulike utfordringer og ulike behov.
I dette seminaret har vi plukket ut 3 særskilte grupper vi vil fokusere nærmere på: og som hver for seg utgjør en gruppe LAR pasienter der tilpassede innsatser er viktig og relevant.
Personer som utvikler kreftlidelser i LAR, er en gruppe som vil kunne ha behov for at helsetjenesten i LAR også bidrar til både tidlig oppdagelse og assistanse under behandling for kreft som tilpasses deres LAR behandling.
En annen gruppe vi setter fokus på er personer i LAR som har hatt voldsutfordringer, men som likevel kan fortsette i LAR, under spesiell oppfølging med fokus på sikkerhet.
Den tredje og siste gruppen vi trekker frem i dette seminaret er barn av mødre i LAR, og resultater fra undersøkelser av spesielt synsfunksjon hos barna som har vært eksponert for LAR legemiddel i mors liv.
Bidragsytere
Emil Kostovski - Personer med opioidavhengighet og kreft
Emil Kostovski har sin hovedstilling ved OUS der han arbeider som spesialist innen Rus- og Avhengighetsmedisin. Hans interessefelt er behandling av personer med rusmiddellidelse og hvordan man kan hjelpe personer med en rusmiddellidelse til et best mulig liv, til tross for sin avhengighet.
Denne presentasjonen med tittel » Personer med opioidavhengighet og kreft» er et registerkoblingsprosjekt i samarbeid med Manifestsenteret, Folkehelseinstituttet (FHI) og senter for rus- og avhengighetsforskning (SERAF) ved UiO. Det er sett på personer med opioidavhengighet og utvikling samt risiko for å dø av kreft, sammenlignet med den generelle befolkningen med samme alder og kjønn.
Guro Sørevik og Gry Irmelin Dale - Hvordan gi god behandling til pasienter med voldsutfordringer?
Guro er psykolog og spesialist i samfunns- og allmennpsykologi. Hun har jobbet i Seksjon LAR i Helse Bergen de siste tre årene og er nå seksjonspsykolog og spesialist inn i teamet LARUS. Tidligere har hun jobbet med pårørendearbeid og med barne- og familiearbeid. Nå er hun særlig opptatt av å videreutvikle det psykologiske tilbudet til LAR-pasienter, samt å jobbe systematisk med de mest komplekse ROP-sakene.
Gry jobber i dag som teamleder for to LAR Poliklinikker i Helse-Bergen; LAR Poliklinikk Bergenhus og LAR Utvidet sikkerhet. Har lang erfaring fra rustfeltet, både fra kommunen og spesialisthelsetjenesten.
Teamet LARUS (LAR Utvidet Sikkerhet) har blitt utviklet i løpet av de siste 10 årene. Utgangspunktet vårt var å finne en måte vi kunne gi behandling til de pasientene som ellers hadde blitt skrevet ut grunnet sikkerhetshensyn. I løpet av årene har vi gjort oss flere erfaringer og er i dag stolt av hva vi får til med en gruppe pasienter som i stor grad blir ekskludert fra det meste av tilbud.
Per i dag har vi ca 45 pasienter. Disse følges opp av et team bestående av to sykepleiere, en vernepleier, lege, psykologspesialist, teamleder og to fulltidsansatte vektere. Vi kommer til å dele våre erfaringer med å bygge opp dette tilbudet – og resultatene vi får av vår metodikk både med hensyn til helsehjelp for pasientene og samfunnssikkerhet.
Kathinka Aslaksen - Synsfunksjon, motorisk utvikling og MR funn hos skolebarn som var eksponert for LAR medikamenter i fosterlivet
Kathinka er barnelege med spesialfelt innen barnenevrologi og habilitering.
Kathinka er overlege på Barneavdelingen Sørlandet sykehus Kristiansand og har en bi-stilling på Barne- og ungdomsklinikken på Haukeland sykehus.
Jobbet med et PhD prosjekt i 50 % stilling siden 2018: Barn av mødre i LAR: Synsfunksjon, motorisk utvikling og MR funn. Barna ble rekruttert fra Haukeland sykehus og Sørlandet sykehus og undersøkt på de respektive stedene.
Thomas Clausen - Seminarleder
Professor og Leder av Senter for rus- og avhengighetsforskning- SERAF ved UiO. Utdannet lege, og lang erfaring fra rus-relatert forskning, med fokus på LAR og behandlingsresulteter.