Om seminaret
Det er viktig at LAR kan tilby flere medikamenter enn metadon og buprenofin. I dette seminaret presenteres forskning og klinisk praksis med to alternative medikamenter; langtidsvirkende naltrekson og 24-timers morfin. Det første av disse er en antagonist som blokkerer virkningen av heroin og andre opioioder. Det kan derfor brukes som støtte i abstinensorientert behandling og som overdoseforebyggende legemiddel. Det andre er en alternativ opioid agonist, 24-timers morfin, som kan være et alternativ dersom de tradisjonelle LAR-legemidlene ikke virker godt nok.
Seminaret inkluderer også en presentasjon med fokus på buprenorfin depot, som er nokså nytt i LAR i Norge, men hvor vi fortsatt kan lære mer om hvem legemiddelet passer best for og hvordan opptrappingen kan foregå på best mulig måte.
Seminaret vil derfor gi en innføring i og oversikt over viktige alternativer i valg av målsetting og strategi i behandlingen.
Bidragsytere
Peter Krajci - Buprenorfin, gammelt legemiddel med nye muligheter ...
Peter er spesialist i rus og avhengighetsmedisin med lang fartstid fra Avdeling rus og avhengighetsbehandling, både fra Ruspoliklinikkene og fra Seksjon rusakuttmottak og avgiftning. Medforfatter i en rekke publikasjoner fra klinikknær forskning.
Sofia Karlsson Soland - Bruk av peroral morfin med 24 timers virkningstid i LAR: erfaringer og perspektiv fra LAR78 i Stavanger
Sofia er svensk og flyttet til Stavanger 2013 grunnet familie. Sofia utdannet seg i Sverige og ble spesialist i psykiatri i 2013. Deretter arbeidet hun som overlege på sengepost på Sola DPS i noen år og etter det på spiseforstyrrelsepoliklinikk i Stavanger i noen år. Sofia begynte deretter på Rogaland A-senter som lege i spesialisering og ble spesialist i rus- og avhengighetsmedisin i 2023, noe som hun er veldig glad for, da hun liker kombinasjonen av rusmedisin, psykiatri og somatikk. Siden april 2023 har Sofia arbeidet som overlege på LAR78 i Stavanger- et veldig mangfoldig og spennende arbeid. Det er en LAR-poliklinikk som har ansvar for LAR-behandling i 14 kommuner i Sør-Rogaland. De kommuner som ligger lengst vekke fra poliklinikken, har de ca 2 timer reisevei til.
Kort presentasjon av hvordan man i Sør-Rogaland har arbeidet med konvertering fra Dolcontin til Contalgin Uno.
Noen data kring erfaringer av bruk av Contalgin Uno fra Rogaland.
Utfordringer med å følge LAR-retningslinjen ved den struktur på TSB-behandling som man valgt i Rogaland.
Utfordninger med å stille inn riktig dose av Contalgin Uno.
Fallrapporter: Effekt på bivirkninger ved skifte fra buprenorfin og metadon til 24-timersmorfin.
Problemer med skiften generelt ved angstlidelser.
Kristin Klemmetsby Solli - Behandling med langtidsvirkende naltrekson: Medikamentstøttet avhold fra opioider
Kristin er sosionom med lang klinisk og administrativ erfaring fra rusfeltet. Tok en doktorgrad i 2018 på en randomisert kontrollert studie om langtidsvirkende naltrekson i behandling av opioidavhengighet. Har siden vært en del av den nasjonale studieledelsen ved Ahus for NaltRec studien; «Bruk av langtidsvirkende naltrekson i rehabilitering av mennesker med opioidavhengighet: Betydningen av mentale, fysiske og samfunnsmessige faktorer i en recoveryprosess». Er også leder for forskningsgruppe rus og avhengighet ved Sykehuset i Vestfold, og har nylig startet i en stilling som førsteamanuensis ved Universitetet i Sørøst-Norge, Institutt for helse-, sosial- og velferdsfag
Helge Waal - Seminarleder
Helge Waal er professor emeritus ved SERAF og har lang erfaring med klinisk praksis i LAR og forskning om behandling av rusmiddellidelser.