Om seminaret
I dette seminaret forsøker vi å forstå bedre det evige dilemma om og hvordan vi kan gjør benzodiazepiner tilgjengelig for mennesker i LAR. Er det preferanser for enkeltstoffer og hva sier kunnskapsgrunnlaget? Hvordan håndteres benzodiazepiner i en døgnavdeling? Bidrar benzodiazepiner til overdosedød?
Bidragsytere
Ivar Skeie - Det vitenskapelige kunnskapsgrunnlaget for benzodiazepinbehandling i LAR
Lege, spesialist i allmennmedisin og rus- og avhengighetsmedisin, PhD. Jobbet som allmennlege/fastlege i 30 år i Gjøvik, som overlege i LAR/TSB i Sykehuset Innlandet i 8 år. Ekstern faglig leder i arbeidsgruppa som utarbeidet revidert LAR-retningslinje 2022. Engasjert som konsulent i Helsedirektoratet i fagfeltet LAR 2022–2024. Forsker ved NKROP 2020–2024.
Behandling med benzodiazepiner i LAR har vært kontroversielt. I den reviderte LAR-retningslinjen fra 2022 er det åpnet for unntaksvis tidsubegrenset behandling med benzodiazepiner ved samtidig benzodiazepinavhengighet i LAR for pasienter som ikke lykkes med å trappe ned og avslutte bruk av benzodiazepiner. Som ledd i arbeidet med revisjonen av retningslinjen, ble det gjennomført en kunnskapsoppsummering av dødelighet ved samtidig forskrivning av LAR-medisin og benzodiazepiner og denne ble oppdatert i 2023. Hovedfunn fra denne blir presentert og drøftet.
Åse Gudmundsen Lund og Bodil Bjelland - LAR og benzodiasepiner: erfaringer og dilemma fra døgnbehandling
Åse er klinisk sosionom i Blå Kors Klinikk Haugaland med erfaring fra arbeid både i kommune og spesialisthelsetjenesten.
Bodil er spesialist i klinisk psykologi med fordypningsområde psykologisk arb med rus- og avhengighetsbehandling fra 2006. Har arbeidet både i kommune- og spesialisthelsetjeneste (mest i TSB, men også PHV)
Hilde Marie Erøy Edvardsen - Funn av benzodiazepiner i overdoser, og var de forskrevet i forkant?
Hilde Marie er utdannet provisorfarmasøyt med doktorgrad innen rettstoksikologi og rusmiddelepidemiologi (2015). Jobber som seniorforsker og enhetsleder i Seksjon for rettsmedisinsk forskning, Oslo universitetssykehus. Har jobbet med rusmiddelforskning siden 2010.
Philipp Lobmaier - Seminarleder
Overlege og psykiater i RusFACT-teamet ved Diakonhjemmet. Forsker ved SERAF de siste 20 årene med hovedinteresse på opioidavhengighet, LAR-behandling, langtidsvirkende naltrekson og de senere årene nalokson nesespray som overdoseforebygging.