Om seminaret
I dette seminaret er fokuset på implementeringen av den oppdaterte retningslinjen for LAR som ble lansert i mai 2022.
NKTSB har hatt et oppdrag fra Helsedirektoratet for å støtte opp om implementeringen ute i klinisk praksis og de presenterer fra sitt arbeid og e-læringstilbud. SERAF på sin side har et oppdrag fra Helsedirektoratet med å evaluere implementeringen av den nye retningslinjen og presenterer funnene fra evalueringsarbeidet, mens Helse Stavanger bidrar med en LAR leders blikk og perspektiv på hvordan implementeringen av den nye retningslinjen har foregått.
Bidragsytere
Hilde Harwiss og Karoline Rollag - Legemiddelassistert rehabilitering – pasientene, fagfolkene og systemet
Hilde er spesialrådgiver, Nasjonal kompetansetjeneste TSB. Utdannet sosionom med videreutdanning i rus, hun er sosiolog, har master i ledelse (strategi og prosess). Har lang erfaring med rus- og avhengighetsbehandling på flere nivåer i spesialisthelsetjenesten, og har også arbeidet i kommunal helse- og sosialtjeneste. I kompetansetjenesten er hun spesialrådgiver med ansvar for satsingene TSB-ledernettverket og TSB-skolen. Hun har hatt det faglige ansvaret for utviklingen av e-læringen om LAR.
Karoline er spesialrådgiver, Nasjonal kompetansetjeneste TSB. Utdannet sykepleier med videreutdanning i helseledelse og i veiledning. Har jobbet både klinisk som sykepleier og som leder i rus- og avhengighetsbehandling siden 1996. Hun har erfaring fra analyse av aktivitetsdata og pasientstrøm innen TSB på lokalt, regionalt og nasjonalt nivå. I kompetansetjenesten er hun spesialrådgiver med ansvar for Kartet over TSB. Hun har vært en sentral faglig bidragsyter i utviklingen av e-læringen om LAR.
På oppdrag fra Helsedirektoratet, og i samarbeid med både klinikere, ledere, forskere og brukerrepresentanter, har Nasjonal kompetansetjeneste TSB utarbeidet e-læringskurset «Legemiddelassistert rehabilitering – pasientene, fagfolkene og systemet». Kurset fokuserer på det som er generelt og relevant for alle yrkesgrupper, og på de ulike profesjonenes konkrete bidrag. Gjennom felles opplæringsmateriell vil TSB-enheter, kommunale aktører og fastleger få mulighet til å tilegne seg basiskunnskaper, ferdigheter og holdninger om LAR som er nødvendige for å yte god pasientbehandling i tråd med Nasjonal faglig retningslinje for LAR. I foredraget får du høre om kurset, annet materiell og tiltak som bidrar til å gjøre kjent revidert nasjonal retningslinje for legemiddelassistert rehabilitering (LAR) ved opioidavhengighet. Du vil også få vite hvordan du finner frem i TSB i Norge og hvordan ruspoliklinikkene som har hovedansvar for LAR er organisert rundt omkring i landet.
Rebecca McDonald - Evaluation of the implementation
Rebecca McDonald is a researcher at SERAF at the University of Oslo. The aim of her work is to study strategies for the prevention of drug-related morbidity and mortality, with focus on access to treatment and essential medicines.
Bente Sikveland - Implementeringserfaringer fra ledelsen ved en LAR klinikk
Bente er enhetsleder i LAR Helse Stavanger.
-
Thomas Clausen - Seminarleder
Professor og Leder av Senter for rus- og avhengighetsforskning- SERAF ved UiO. Utdannet lege, og lang erfaring fra rus-relatert forskning, med fokus på LAR og behandlingsresulteter.