Om seminaret
I dette seminart om HAB fokuserer vi på brukernes erfaringer med HAB nå etter ca 2,5 års tilgjengelig behandling i Norge.
I tillegg har vi både noen foreløpige forskningsresultater med fokus på mental helse og også klinikernes perspektiv og erfaringer med å balansere rollen som behandler der man både må bidra med rammer og struktur men også med individuelt tilrettelagt behandling.
Bidragsytere
Rune Ellefsen - Erfaringene med HAB - pasientene, deres pårørende og klinikerne sine perspektiver
Rune Ellefsen, PhD, er forsker ved RusForsk (OUS) der han leder kvalitativ forskning om erfaringene med utprøving av heroinassistert behandling i Norge. Ellefsen er også forsker ved Universitetet i Oslo med lang erfaring innen kvalitativ kriminologisk og sosiologisk forskning. Hans øvrige forskningsområder er forebygging av radikalisering, diskriminering og hatkriminalitet.
Lars Henrik Myklebust - Heroinassistert behandling og psykisk helse: Noen enkle mål og funn
Lars Henrik er psykologspesialist. Klinisk erfaring fra psykiatrien, tverrfaglig spesialisert rusbehandling (TSB), Psykisk helsevern for barn- og unge (BUP). Statlig barnevern (BUFetat). Rettsoppnevnt sakkyndig.
Forskningserfaring hovedsakelig helsetjenesteforskning: helsetjenesteforbruk og -samhandling innen primær- og spesialisthelsetjenestene (DPS), tvangsbehandling. Registerdata og epidemiologi.
PHD Universitetet i Tromsø (2009). Post.doc Norges forskningsråd (2010-2017).
Ansatt SERAF, UiO f-.o.m.2023 på HAB-prosjektet.
Anette Tronvik og Rune Naglestad - Balansen mellom trygghet, rammer og individuell tilpasning: klinikerens perspektiv
Anette er spesialsykepleier og klinisk spesialist i psykiatrisk sykepleie. Anette har siden 2016 vært ansatt på OUS i klinikk psykisk helse og avhengighet. Hun har tidligere jobbet med spiseforstyrrelser og er nå på HABiO hvor hun har vært med fra oppstarten av prøveprosjektet. Anette tar en master i helsevitenskap og er styremedlem i NSF-SPoR, faggruppen for sykepleiere innen psykisk helse, rus og avhengighet.
Rune er Sosionom med erfaring fra Bydel Søndre Nordstrand sitt rus- og helseteam og døgnbehandling, seksjon voksen, ved Ullevål sykehus (TSB). Er i dag ansatt ved heroinassistert behandling i Oslo hvor han har vært med fra oppstart av prøveprosjektet. Tar en videreutdanning i rus- og avhengighet ved VID vitenskapelige høyskole.
Rammer og struktur gir ofte, med tiden, en forutsigbarhet og trygghet for at pasienten skal føle seg vel og godt ivaretatt. Vi ønsker å formidle et håp om endring til et mer stabilt liv for pasientene på HABiO gjennom våre erfaringer de to første årene i klinikken.
Thomas Clausen - Seminarleder
Professor og Leder av Senter for rus- og avhengighetsforskning- SERAF ved UiO. Utdannet lege, og lang erfaring fra rus-relatert forskning, med fokus på LAR og behandlingsresulteter.