Om seminaret
Hepatitt C-smitte har i mange tiår preget rusmiljøet. I Norge for 10 år siden hadde nær halvparten av personer med injiserende rusbruk kronisk infeksjon og hepatitt C ble omtalt som den stille epidemien. Nye og effektive medisiner tilgjengelig fra 2014 og utover revolusjonerte mulighetene for behandling. Mens WHO og resten av verden forpliktet seg til et mål om eliminasjon innen 2030, satte Norge seg et ambisiøst mål om å lykkes innen utgangen av 2023. Hvordan har det så gått i Norge?
Bidragsytere
Olav Dalgard - Hepatitt C i Norge – historikk og status for eliminasjonsarbeidet
Olav Dalgard er overlege i infeksjonsmedisin ved Ahus og porfessor ved UIO. I 25 år har han forsket på helse hos personer som injiserer rusmidler. I mange år var hepatitt C i fokus, men siden eliminasjon nå langt på vei er nådd flyttes fokus mot hud- tog bløtdelsinfeksjoner og nyresvikt sekundært til dette.
Eirik Opheim og Øystein Sager Backe - Lavterskel hepatitt C-klinikk i Oslo
Eirik er sykepleier med master i tverrfaglig helseforskning, ansatt ved hepatitt C-klinikken/Ambulerende helseteam, Velferdsetaten, Oslo kommune.
Medlem av forskningsgruppen SELIHEP, Senter for Eliminasjon av Hepatitt, ved Unger-Vetlesens Institutt, Lovisenberg Diakonale Sykehus.
Øystein er sykepleier, jobbet på sprøyterommet og i feltpleien fram til 2013, har siden den gang arbeidet lavterskel med hepatitt C. Har også jobbet på HABiO.
Ronny Bjørnestad - Hvordan vedlikeholde lave smittetall: Dry blood spot-prosjekt
Brukererfaring, interesse område HCV.
Kjersti Anne Ulstein - Seminarleder
Kjersti Ulstein er spesialist i samfunnsmedisin og medisinskfaglig rådgiver ved Seksjon rus- og avhengighetspoliklinikker ved OUS. Hun har før dette jobbet mange år i lavterskel helsetjenester for rusavhengige i Oslo kommune, med særlig fokus på styrking av helsetjenester i kommunale rusinstitusjoner og behandling og eliminasjon av hepatitt C.